Kolacja jak marzenie: Ta kapusta po francusku z piekarnika jest sto razy lepsze niż gołąbki.

Dziś chciałabym wam przedstawić przepis na przepyszną kapustę po francusku z piekarnika! Osobiście uważam, że to coś więcej niż tylko kapusta, to prawdziwy kulinarny cud, więc postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, żebyście również mogli jej spróbować.

Pieczona kapusta z mięsem mielonym i ziemniakami to idealne danie na spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół. Przygotuj to pyszne danie i zaskocz swoich bliskich!

SKŁADNIKI:

  • 1 kg kapusty
  • 800 g mięsa mielonego
  • 500 g ziemniaków lub ryżu (wedle uznania)
  • 3 cebule
  • 5 jajek
  • 120 ml mleka
  • kwaśna śmietana
  • sól
  • czarny pieprz (mielony)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od usunięcia górnych liści kapusty, a następnie wlej wodę do dużego garnka. Gdy woda się zagotuje, włóż całą kapustę i poczekaj, aż liście zaczną się oddzielać. Oddzielone liście gotuj jeszcze przez 2 minuty, a potem wyjmij i ostudź. Po ostygnięciu odetnij twarde części z liści kapusty.

Obierz i posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na patelni, aż będzie przezroczysta. Dodaj mięso mielone i pozwól mu się smażyć na małym ogniu. Obierz i zetrzyj ziemniaki (na grubej tarce), a potem dodaj do mięsa mielonego. Smaż, aż ziemniaki będą na pół gotowe, a następnie dopraw solą i pieprzem.

Nadzienie jest gotowe – wystarczy wszystko wymieszać. Jeśli nie przepadasz za ziemniakami, możesz użyć gotowanego ryżu jako zamiennika. Weź drugą miskę i wymieszaj w niej mleko i jajka. Rozłóż liście kapusty w naczyniu żaroodpornym tak, żeby całkowicie przykryły spód, a następnie rozłóż połowę nadzienia i polej wymieszanymi wcześniej jajkami z mlekiem.

Powtórz poprzednie czynności, tworząc drugą warstwę, a potem na wierzchu ułóż jeszcze jedną z liści kapusty. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, posmaruj danie kwaśną śmietaną, a następnie piecz przez 40 minut.

Voila, danie gotowe!

error: Content is protected !!