Faszerowane pieczarki – przekąska która zasmakuje każdemu. Ten przepis to mój hit imprezy.

Faszerowane pieczarki to przekąska, która smakuje praktycznie każdemu.

Oczywiście wiele zależy od farszu i przygotowania samego dania. Przygotowując faszerowane pieczarki zgodnie z poniższym przepisem, można mieć pewność, że każdy pochwali nasze danie i chętnie poprosi o dokładkę a nawet i o podzielenie się przepisem.

Składniki, które niezbędne są do przygotowania faszerowanych pieczarek.

Mielone mięso.

Sprawdzi się świetnie mięso wieprzowe, na przykład szynka wieprzowa lub łopatka wieprzowa. Ciekawą opcją jest jednak wykorzystanie mięsa wołowego, bowiem podczas pieczenia wydziela sok mięsny. łatwo wnika on w pieczarkę, powodując, że staje się bardzo aromatyczna i rozpływająca się w ustach. Ilość mięsa na pięć porcji pieczarek to około 250 g

500 g ładnych, dużych pieczarek.

Najprościej kupić takie w pudełku. Można też kupić pieczarki na wagę, jednak w takiej sytuacji konieczne jest wybranie jak najładniejszych, równych i dużych.

Cebula, potrzebna do podsmażenia nóżek, wcześniej usuniętych z pieczarek.

3 ząbki czosnku.

Opcjonalnie do farszu i do dekoracji można wykorzystać siekaną natkę pietruszki

Do farszu potrzebna będzie też łyżka bułki tartej, łyżeczka oregano i sól oraz pieprz do smaku.

Osoby ceniące smak papryki, do farszu mogą też dodać po pół łyżeczki zmielonej ostrej i słodkiej papryki.

Smak poprawi i jednocześnie będzie piękną dekoracją zapieczony ser.

Potrzebne będzie 0.5 szklanki startej mozzarelli lub innego sera. Fajnym pomysłem jest wykorzystanie parmezanu, warto jednak pamiętać, że sam w sobie jest słony, więc do farszu należy dodać mniej soli.

Przygotowanie faszerowanych pieczarek.

Przygotowanie faszerowanych pieczarek jest banalnie łatwe. Pieczarki należy pozbawić nóżek i części środka, by zrobić miejsce na farsz. Posiekane wcześniej nóżki pieczarek trzeba podsmażyć na maśle i posiekanej cebuli.

Po ich przestygnięciu można przystąpić do przygotowywania farszu. Mięso, przyprawy, bułkę tartą dokładnie mieszamy w odpowiednio dużym naczyniu. Natkę pietruszki również można dodać, jednak nie jest to konieczne.

Tak przygotowanym farszem napełniamy pieczarki tak, by farszu było więcej niż wynosi wysokość kapelusza pieczarki. Tak przygotowane pieczarki wkładamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 180 stopni. Czas pieczenia to 20 minut.

Po tym czasie mięso powinno być upieczone. Po tym czasie pieczarki należy wyjąć, posypać serem i włożyć do zapieczenia na kolejne 10 minut. Oprócz sera można faszerowane pieczarki posypać także natką pietruszki.

Gdy wystygną, są gotowe do spożycia. Smacznego!

error: Content is protected !!