W 15 minut przygotowałam te pyszne ekspresowe ciasteczka – goście zachwyceni smakiem

Wyjątkowy smak zawarty w każdym ciasteczku przekona do siebie każdego!

Lekkie ciasteczka twarogowe można podawać z dowolnymi dodatkami: rodzynkami, wiórkami kokosowymi, kolorowymi pastylkami, czekoladowymi kuleczkami, suszoną żurawiną – w zależności od upodobań i tego, co akurat mamy pod ręką.

Wyrabianie ciasta to świetna propozycja spędzenia czasu razem z dziećmi. Maluchy uwielbiają mieszać, dosypywać, odmierzać składniki. Wspaniałą zabawą zawsze jest wykrawanie kształtów foremkami.

Do przygotowania ciasteczek będziemy potrzebować:

  • 400 g twarogu,
  • 2 jajek,
  • 20 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 40 g rodzynek (lub innego dodatku),
  • trochę cukru pudru,
  • szczyptę soli
  • łyżeczkę proszku do pieczenia.

Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem i solą. Do powstałej masy dodajemy twaróg, masło i mieszamy.

Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia oraz mąkę. Wszystko razem miksujemy, a następnie dodajemy rodzynki (lub inne z wymienionych dodatków).

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli mamy foremki, możemy wykroić konkretne kształty. Jeśli nie, wystarczy uformować kształt ciasteczek za pomocą łyżki. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15-20 min.

Po upieczeniu ciasteczka można udekorować.

Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Jeśli ktoś lubi klasykę, sprawdzi się oczywiście cukier puder. Można też użyć lukru (szybko zrobimy go mieszając cukier puder z sokiem wyciśniętym z cytryny) lub dodać barwnik spożywczy do cukru pudru, aby nasze ciasteczka były kolorowe i przyciągały wzrok.

error: Content is protected !!