Lekkie ciasteczka twarogowe można podawać z dowolnymi dodatkami: rodzynkami, wiórkami kokosowymi, kolorowymi pastylkami, czekoladowymi kuleczkami, suszoną żurawiną – w zależności od upodobań i tego, co akurat mamy pod ręką.
Wyrabianie ciasta to świetna propozycja spędzenia czasu razem z dziećmi. Maluchy uwielbiają mieszać, dosypywać, odmierzać składniki. Wspaniałą zabawą zawsze jest wykrawanie kształtów foremkami.
Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia oraz mąkę. Wszystko razem miksujemy, a następnie dodajemy rodzynki (lub inne z wymienionych dodatków).
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli mamy foremki, możemy wykroić konkretne kształty. Jeśli nie, wystarczy uformować kształt ciasteczek za pomocą łyżki. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15-20 min.
Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Jeśli ktoś lubi klasykę, sprawdzi się oczywiście cukier puder. Można też użyć lukru (szybko zrobimy go mieszając cukier puder z sokiem wyciśniętym z cytryny) lub dodać barwnik spożywczy do cukru pudru, aby nasze ciasteczka były kolorowe i przyciągały wzrok.