Dwukolorowe ciasto: Jedno pyszne i puszyste ciasto bez pracy – wystarczy 5 minut, wlej do formy i nie musisz się martwić.

Kiedy w ogóle nie ma czasu! Pyszne ciasto na herbatę w 5 minut – wszystko wymieszaj i włóż do piekarnika! Doskonały przepis na dwukolorowe ciasto.

Jest szybkie, giętkie i miękkie. Poza tym wygląda również pięknie. Nie potrzebujesz nawet tortownicy. Powstały efekt uzyskuje się poprzez wlanie ciasta do formy, w środek której wkłada się zwykłą szklankę. Jeżeli chcemy upiec ciasto na dużej blasze zalecamy podwoić ilość składników. Z ciasta można łatwo stworzyć efekt marmuru.

Składniki:

  • jajka – 3 szt
  • cukier – 1 szklanka
  • mleko – 1 szklanka
  • olej roślinny – 100 ml
  • mąka zwykła – 350 g
  • proszek do pieczenia – 10 g
  • wanilina – szczypta
  • kakao – 2 łyżki + 2 łyżki wody
  • masło
  • Szklanka = 200 ml
  • Forma o średnicy 26-28 cm

Opcjonalnie:

  • Czekoladowy lukier
  • Kawałki czekolady
  • Cukier puder do posypania
  • Płatki migdałowe

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz kakao i wody) wymieszać na ciasto.

Wymieszać jednolite ciasto. Najpierw wymieszaj jajka z cukrem. Dodać olej, mleko i wymieszać. Dodajemy również przesiane sypkie składniki. Ciasto podzielić na dwie połowy. Kakao wymieszać z wodą. Mieszankę wymieszać z połową ciasta.

Przygotujemy formę, którą posmarujemy masłem . Na środek formy stawiamy szklankę i wylewamy wokół niej obie części ciasta. Jeden dla jednej połowy, drugi dla drugiej połowy.

Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!