Szybka kolacja w 25 min. Drożdżowe bułeczki z czosnkiem i ziołami.

Drożdżowe bułeczki z czosnkiem i ziołami

Aromatyczne, chrupiące bułeczki podane jako ciepła kolacja lub śniadanie z pewnością sprawią, że wszystkim będzie ciekła ślinka.

Składniki:

  • mąka: 400 gram
  • suche drożdże: 1 łyżeczka
  • mleko: 250 ml
  • masło: 50 gram
  • cukier: 1 łyżeczka
  • sól: pół łyżeczki
  • olej roślinny: 2 łyżki
  • ulubione zioła
  • czosnek: 2-3 ząbki
  • żółtko jajka: 1 sztuka

Wykonanie:

Mleko podgrzej w garnuszku, a masło wyjmij wcześniej z lodówki, aby zmiękło. W dużej misce wymieszaj drożdże i przesianą mąkę. Wlewaj powoli ciepłe mleko. Dodaj cukier, sól i olej. Ciasto zarób rękami w kulę.

Miskę owiń folią spożywczą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 30 min. Przygotuj nadzienie: miękkie masło wymieszaj w misce z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę (lub posiekanym) czosnkiem. Wymieszaj farsz.

Z ciasta uformuj kiełbaskę o szerokości około 1 cm. Odkrawaj z niego nieduże krążki. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj lub rozciągnij delikatnie w dłoniach tak, aby uformować plasterki. Na każdym plasterku układaj łyżką przygotowane wcześniej nadzienie. Następnie składaj je na pół i jeszcze raz na pół. Pozostaw na chwilę.

Piekarnik ustaw na 180 stopni. Bułeczki wkładaj do foremek na muffinki. Rozkłóć żółtko jajka i posmaruj nim z wierzchu bułeczki. Piecz 20-25 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

error: Content is protected !!