Domowy serek topiony – Delikatny i kremowy. Tak pysznego nie kupisz w żadnym sklepie.

1. Twaróg przełóż do wygodnej miski i zmiel go blenderem na gładką masę. Potem dodaj jajko, sól i sodę oczyszczoną. Wymieszaj i przełóż masę na patelnię lub do garnka z grubym dnem.

2. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Kiedy masa będzie płynna, dodaj masło i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia.

3. Zdejmij z ognia i płynną masę przelej do miseczki lub dowolnego pojemniczka.

4. Gdy całkowicie wystygnie, włóż do lodówki, aż całkowicie stężeje.

Pamiętaj, że zawsze możesz urozmaicić smak domowego serka, dodając ulubione dodatki. Świetnie smakuje z dodatkiem ziół, papryki lub szynki. Podawaj zawsze w towarzystwie świeżego, chrupiącego pieczywa. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

 

Czytaj dalej

error: Content is protected !!