Domowe bułeczki na złocistym zakwasie z twarogiem. To ciasto skusi każdego łasucha

Domowe bułeczki na złocistym zakwasie z twarogiem – sposób przygotowania

Tradycyjne bułeczki z twarogu na zakwasie mogą stać się Twoją ozdobą. Według tego przepisu będą idealne.

Ciasto

  • mąka półgruba – 1 kg
  • mleko – 300 ml
  • drożdże – trzy czwarte kostki
  • cukier – 100 gr
  • masło – 120 gr
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • skórka z cytryny – 1 szt
  • jajka – 2 szt
  • olej słonecznikowy – w razie potrzeby

Nadzienie

  • twaróg w folii – 500 g
  • jajka – 2 szt
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • cukier – do smaku

Do miski wsyp cukier, pokruszone drożdże i letnie mleko. Mieszamy i czekamy kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodać przesianą mąkę, cukier waniliowy, jajka, skórkę z cytryny i miękkie masło. Zagnieść ręcznie lub za pomocą robota kuchennego na gładkie i nieklejące się ciasto.

Następnie przykryj miskę i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. W misce wymieszać twaróg z folii, jajka, cukier waniliowy do nadzienia i dosłodzić do smaku. Przygotuj wysmarowaną olejem blachę do pieczenia. Ręką odrywamy kawałki ciasta, formujemy kotleciki i zawijamy w nie część nadzienia z twarogu. 

Włóż je do naczynia żaroodpornego i pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie posmaruj wierzch wszystkich bułek olejem. Rozgrzej piekarnik do 170°C i piecz, aż bułeczki będą pięknie złociste. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące posmarować olejem.

error: Content is protected !!