Tradycyjne bułeczki z twarogu na zakwasie mogą stać się Twoją ozdobą. Według tego przepisu będą idealne.
Do miski wsyp cukier, pokruszone drożdże i letnie mleko. Mieszamy i czekamy kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodać przesianą mąkę, cukier waniliowy, jajka, skórkę z cytryny i miękkie masło. Zagnieść ręcznie lub za pomocą robota kuchennego na gładkie i nieklejące się ciasto.
Następnie przykryj miskę i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. W misce wymieszać twaróg z folii, jajka, cukier waniliowy do nadzienia i dosłodzić do smaku. Przygotuj wysmarowaną olejem blachę do pieczenia. Ręką odrywamy kawałki ciasta, formujemy kotleciki i zawijamy w nie część nadzienia z twarogu.
Włóż je do naczynia żaroodpornego i pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie posmaruj wierzch wszystkich bułek olejem. Rozgrzej piekarnik do 170°C i piecz, aż bułeczki będą pięknie złociste. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące posmarować olejem.