Domowa pieczeń z udka z kurczaka w 1 godzinę – Przy której się nie narobisz. Przepis.

Nauczyłam się tego przepisu kilka lat temu, a teraz pieczeń z udka z kurczaka jest głównym składnikiem naszych kanapek i wędlin.

Od tego czasu zapomniałam, gdzie znajduje się sekcja kiełbas w naszym lokalnym sklepie. Zgadzam się, żadna zakupiona chemia o wątpliwym składzie nie może się równać z domową pieczenią!

Nawet moja teściowa poprosiła mnie o ten przepis, chociaż jest znaną mistrzynią wszelkich sztuczek kulinarnych. Do zrobienia domowej pieczeni z kurczaka wystarczy 1 kg udek i 1 godzina wolnego czasu. Ostrzegam: już nigdy nie będziesz chciała kupować kiełbasy czy gotowych pieczeni!

Składniki:

  • 1 kg udka z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny mielony, papryka do smaku

Przygotowanie:

Mięso odciąć od kości kurczaka, zalać wodą i ugotować.

Ugotowane mięso posiekaj drobno lub zmiel w maszynce do mięsa razem z czosnkiem. Dodaj sól, pieprz i paprykę do smaku, wymieszaj. Dodaj trochę schłodzonego bulionu drobiowego do mięsa i wymieszaj. Przykryj mięso mielone folią spożywczą i wstaw do lodówki na 10-12 godzin. Posyp folię spożywczą papryką i posmaruj ją mięsem. Zwiń folię w rolkę, pociągnij sznurkiem.

Roladę przełóż do formy do pieczenia i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Możesz dowolnie zmieniać smak domowej pieczeni. Chcesz bardziej pikantnej opcji – dodaj więcej czosnku lub pieprzu. Jeśli pociąga Cię coś niezwykłego, poeksperymentuj z przyprawami. 

Pyszne, naturalne danie bez chemii. Polecam również spróbowanie domowej roboty boczku, który zrobi na Tobie wrażenie.

error: Content is protected !!