Od tego czasu zapomniałam, gdzie znajduje się sekcja kiełbas w naszym lokalnym sklepie. Zgadzam się, żadna zakupiona chemia o wątpliwym składzie nie może się równać z domową pieczenią!
Nawet moja teściowa poprosiła mnie o ten przepis, chociaż jest znaną mistrzynią wszelkich sztuczek kulinarnych. Do zrobienia domowej pieczeni z kurczaka wystarczy 1 kg udek i 1 godzina wolnego czasu. Ostrzegam: już nigdy nie będziesz chciała kupować kiełbasy czy gotowych pieczeni!
Mięso odciąć od kości kurczaka, zalać wodą i ugotować.
Ugotowane mięso posiekaj drobno lub zmiel w maszynce do mięsa razem z czosnkiem. Dodaj sól, pieprz i paprykę do smaku, wymieszaj. Dodaj trochę schłodzonego bulionu drobiowego do mięsa i wymieszaj. Przykryj mięso mielone folią spożywczą i wstaw do lodówki na 10-12 godzin. Posyp folię spożywczą papryką i posmaruj ją mięsem. Zwiń folię w rolkę, pociągnij sznurkiem.
Roladę przełóż do formy do pieczenia i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Możesz dowolnie zmieniać smak domowej pieczeni. Chcesz bardziej pikantnej opcji – dodaj więcej czosnku lub pieprzu. Jeśli pociąga Cię coś niezwykłego, poeksperymentuj z przyprawami.