Wszyscy szukają tego przepisu na delikatne i bardzo smaczne ciasto: Deser w 15 minut.

Smaczny deser w kwadrans

Składniki:

  • 6 jajek
  • 450 g jogurtu
  • 250 g serka mascarpone
  • 160 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 90 g cukru pudru
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Dokładnie oddziel białka od żółtek. Mikserem ubij białka.

Nie przestając miksować, powoli dodawaj cukier, a następnie szczyptę soli. Ubij na sztywną masę.

Kolejno dodawaj żółtka – wciąż ubijając. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, przy czym dokładnie mieszaj powstającą masę.

Tak przygotowaną masę wylej na blaszkę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź masę po papierze.

Blachę z masą wstaw do nagrzanego już do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez 15 minut.

Po upieczeniu należy wyjąć ciasto z blachy, przykryć papierem, a kolejno – rozwałkować. Następnie należy usunąć papier, odciąć brzeg i podzielić ciasto na 4 równe części.

Części te należy przekroić na pół w poziomie, a następnie zmiksować wycięte krawędzie ciasta. Masę tę należy wsypać do miski.

Do kolejnej miski należy dodać mascarpone i jogurt oraz cukier puder, po czym ubić składniki.

Następnie należy umieścić 2 arkusze ciasta na papierze do pieczenia i twardej powierzchni. Ciasto posmarować kremem, a później przykryć kolejnymi arkuszami ciasta.

Procedurę powtarzać do momentu wyczerpania ciasta. Na koniec należy pokryć całe ciasto pozostałym kremem, oprószyć okruchami boki ciasta, a całość dokładnie posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

error: Content is protected !!