Delikatne bułeczki – W sklepie tak dobrych nie kupisz. Robię prawie w każdy weekend, raz dwa i gotowe

Posyp stół mąką i wyłóż na blat ciasto. Zagnieć, po czym włóż z powrotem do miski, wysmarowanej olejem. Odstaw na 30  minut. Ciasto znów zagnieć i odłóż na kolejne 30 min.

Wyłóż ciasto na blat i podziel na ok. 12 części. Każdą zwiń w kulkę i poukładaj obok. Przykryj folią i odstaw na kolejne 10 min.

W między czasie możesz zrobić kruszonkę. Wymieszaj mąkę, cukier i masło tworząc „okruchy”.

Aby przygotować bułeczki weź gotową kulkę ciasta i uformuj z niej placek. Do środka włóż nadzienie i zawiń brzegi do góry.

Uformuj okrągłą kuleczkę i odłóż na bok. Tak samo postępuj ze wszystkimi kulkami ciasta. Umieść bułki na blasze do pieczenia i przykryj folią. Pozostaw jeszcze na 20 minut, niech urosną.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Posmaruj bułki jajkiem i posyp kruszonką. Piecz 20 -25 minut. Smacznego

Czytaj dalej

error: Content is protected !!