Makaron połączony z innymi składnikami to znakomita propozycja na oszczędności w domowym budżecie, nie tylko po świętach.
Już nasi przodkowie tworzyli dania z prostych składników, które w niczym nie ustępowały wykwintnym potrawom. Danie z makaronu i ziemniaków to prawdziwa rozkosz na podniebieniu.
Do przygotowania dania można wykorzystać resztki makaronu, które zostały nam z poprzedniego gotowania (makaron gnocchi), boczek, ziemniaki. Jeśli chcesz zrobić danie w wersji wegetariańskiej to nie dodawaj boczku. Dla podkreślenia smaku przyda się podsmażana na rumiano cebulka.
Możesz wypróbować stary, sprawdzony przepis.
Do przygotowania knedli potrzebujesz:
Ziemniaki gotuje się w tym czasie co knedle. Po ugotowaniu ziemniaków i knedli należy przełożyć je do miski i posmarować masłem lub smalcem. Można dodać pokrojony i podsmażony boczek lub krakersy, a na wierzch położyć podsmażaną cebulkę.
Danie posypuje się świeżym szczypiorkiem lub kapustą surową, kiszoną. Według innych przepisów kapustę można dodać prosto do potrawy.