Rewelacyjne danie, które możesz przygotować na każdą okazję – Placuszki ziemniaczane.

Takie placuszki smażę bardzo często, a w szczególności wtedy, kiedy zostają mi ziemniaki z obiadu. Aby jednak nie stały się nudne, podaję je z najróżniejszymi dodatkami, sosami i surówkami. Wszystkie pasują do nich idealnie.

 

Od czasu do czasu, podaję je również na słodko, polane masłem i posypane cukrem lub polane gęstym, owocowym koktajlem. Moje dzieci wprost uwielbiają je właśnie w takiej postaci. Znajdź swój ulubiony sposób na ich podanie i do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 6 – 7 mniejszych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 20g masła
  • 1 jajko
  • 70 g twardego sera
  • sól do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obrane i umyte ziemniaki, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

 

2. Ugotowane ziemniaki odcedź i odstaw do ostygnięcia. Następnie przeciśnij je przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.

 

3. Ziemniaki przełóż do miski i dodaj do nich obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko i starty na tarce o grubych oczkach ser.

 

4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a z powstałej masy uformuj zgrabne placuszki. Obtocz wszystkie placuszki w bułce tartej i na wierzchu każdego, wykonaj ozdobne nacięcia.

 

5. Umieść na średnim ogniu patelnię z olejem i odrobiną masła, dobrze ją rozgrzej.

 

6. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor, a nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!

 

Musisz przyznać, że placuszki ziemniaczane według tego przepisu to idealne danie dla wszystkich zapracowanych i ceniących swój czas, spędzony w kuchni. Z pewnością znajdziesz mnóstwo sposobów ich podania, aby również Twoi domownicy zachwycili się ich smakiem. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

error: Content is protected !!