Zakwas:
Nadzienie:
Najpierw przygotujemy zakwas. Wymieszaj cukier i drożdże w 200 ml letniej wody. Nie musimy czekać na drożdże, dodajemy do przesianej mąki razem z solą, smalcem, olejem.
Wyrób gładkie, nieprzywierające ciasto. Ciasto przełóż do miski, posyp odrobiną mąki, przykryj ściereczką. Niech urośnie do około dwukrotnie większego rozmiaru.
Rozwałkuj ciasto na 1 większy naleśnik. Ciasto powinno mieć grubość około 1,5 do 2 cm. Posyp czosnkiem, który wymieszaliśmy w 2 łyżkach oleju i wody. Możesz posypać nasionami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Piecz około 30-35 minut, aż się zarumieni. Jeśli chcesz, możesz posypać serem, będzie jeszcze smaczniejsze. Po wyjęciu natrzeć niewielką ilością zimnej wody. Przełożyć na talerz, przykryć czystą szmatką i ostudzić. Wytrawne jest bardzo smaczne, miękkie w środku, a skórka pachnąca i chrupiąca.