Słynny czekoladowy deser wypełniony kremem budyniowym: cała rodzina pokocha ten przysmak.
Tęsknisz za deserem, który jest łatwy w przygotowaniu i który pokocha cała rodzina? Przygotuj ten czekoladowy deser wypełniony kremem budyniowym. Wygląda jak z cukierni, przygotowanie jest bardzo proste, a smak jest naprawdę pyszny.
Składniki:
- foremka o średnicy 22 cm
- 4 jajka (podzielić na białka i żółtka)
- 180 g cukru granulowanego
- 100 ml wody
- szczypta soli
- 130 g mąki pszennej
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 2-3 łyżki kakao
Na krem:
- 2 jajka
- 50 g granulowanego cukru
- 150 g skondensowanego mleka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 250 ml mleka
- 250 g masła
Do impregnacji:
- 150 ml wody
- 1 łyżka skondensowanego mleka
Na polewę:
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru granulowanego
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 50 g masła
Przygotowanie:
W misce ubij żółtka z 80 g cukru na pianę, następnie dodaj wodę i dalej ubijaj, aż powstanie zwarta masa. Do drugiej miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, do której następnie ubijamy 100 g cukru.
Teraz łączymy masę żółtkową z białkami i ubijamy razem. Do tej masy przesiać mąkę z kakao i sodą oczyszczoną . Pracuj lekko szpachelką. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowaną masę. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
Po upieczeniu wyjąć korpus z formy, zdjąć papier do pieczenia i przeciąć go nitką na dwie połówki. Krem przygotujemy w następujący sposób. Jajka wbić do garnka, wsypać cukier i cukier waniliowy, zalać skondensowanym mlekiem i posypać mąką. Wszystko razem mieszamy.
Powstałą masę zalewamy mlekiem, mieszamy, garnek stawiamy na kuchence i na umiarkowanym ogniu gotujemy gęstą śmietanę. Wlej śmietanę do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
Miękkie masło ubijać trzepaczką przez około 4-5 minut i po łyżce ubijać schłodzoną śmietanę. Rozpuść łyżkę skondensowanego mleka w wodzie, wymieszaj i użyj tego syropu do impregnacji ciała. Równomiernie rozprowadzić krem na jednej części ciała, wygładzić i przykryć drugą częścią zaimpregnowanego ciała. Przykryj deser folią spożywczą i włóż do lodówki na około 5-6 godzin.
Na koniec zrobimy w garnku polewę z cukru, kakao, śmietanki i masła. Po wystygnięciu deseru wyjmujemy formę i polewamy deser polewą, którą wygładzamy na całej powierzchni. Udekoruj górę ozdobną torebką. Wszystko gotowe. Możemy kroić i podawać.