Słynny czekoladowy deser wypełniony kremem budyniowym: cała rodzina pokocha ten przysmak.

Tęsknisz za deserem, który jest łatwy w przygotowaniu i który pokocha cała rodzina? Przygotuj ten czekoladowy deser wypełniony kremem budyniowym. Wygląda jak z cukierni, przygotowanie jest bardzo proste, a smak jest naprawdę pyszny.

Składniki:

  • foremka o średnicy 22 cm
  • 4 jajka (podzielić na białka i żółtka)
  • 180 g cukru granulowanego
  • 100 ml wody
  • szczypta soli
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżki kakao

Na krem:

  • 2 jajka
  • 50 g granulowanego cukru
  • 150 g skondensowanego mleka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 250 ml mleka
  • 250 g masła

Do impregnacji:

  • 150 ml wody
  • 1 łyżka skondensowanego mleka

Na polewę:

  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru granulowanego
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 50 g masła

Przygotowanie:

W misce ubij żółtka z 80 g cukru na pianę, następnie dodaj wodę i dalej ubijaj, aż powstanie zwarta masa.  Do drugiej miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, do której następnie ubijamy 100 g cukru.

Teraz łączymy masę żółtkową z białkami i ubijamy razem. Do tej masy przesiać mąkę z kakao i sodą oczyszczoną . Pracuj lekko szpachelką. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowaną masę.  Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

Po upieczeniu wyjąć korpus z formy, zdjąć papier do pieczenia i przeciąć go nitką na dwie połówki.  Krem przygotujemy w następujący sposób. Jajka wbić do garnka, wsypać cukier i cukier waniliowy, zalać skondensowanym mlekiem i posypać mąką. Wszystko razem mieszamy.

Powstałą masę zalewamy mlekiem, mieszamy, garnek stawiamy na kuchence i na umiarkowanym ogniu gotujemy gęstą śmietanę.  Wlej śmietanę do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.

Miękkie masło ubijać trzepaczką przez około 4-5 minut i po łyżce ubijać schłodzoną śmietanę. Rozpuść łyżkę skondensowanego mleka w wodzie, wymieszaj i użyj tego syropu do impregnacji ciała. Równomiernie rozprowadzić krem ​​na jednej części ciała, wygładzić i przykryć drugą częścią zaimpregnowanego ciała. Przykryj deser folią spożywczą i włóż do lodówki na około 5-6 godzin.

Na koniec zrobimy w garnku polewę  z cukru, kakao, śmietanki i masła. Po wystygnięciu deseru wyjmujemy formę i polewamy deser polewą, którą wygładzamy na całej powierzchni. Udekoruj górę ozdobną torebką. Wszystko gotowe. Możemy kroić i podawać.

Smacznego!

error: Content is protected !!