Czarny las: Najprostszy deser do kawy i na uroczystość o doskonałym smaku – numer 1 dla naszej rodziny.

W naszej rodzinie ten kremowy deser jest numerem 1. Jest bardzo prosty i bardzo, bardzo smaczny!

Potrzebujemy:

Ciasto:

  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 paczka budyniu waniliowego
  • 250 ml soku wiśniowego
  • 100 ml wody
  • 25 dkg masła
  • 20 dkg cukru pudru
  • Wiśnie

Dodatkowo:

  • 3 kremy do ubijania
  • 3 bita śmietana

Do dekoracji:

  • Wiórki czekoladowe
  • Tarta czekolada
  • Kakao
  • Wiśnie

Przygotowanie:

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Żółtka jaj ubija się z cukrem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

Na koniec wmieszaj ubite, sztywne białka. Ciasto wykładaj na blachę o wymiarach 30 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez 20 minut – sprawdzić wykałaczką.

Budyń waniliowy ubić z sokiem wiśniowym i wodą na śmietanę. Masło ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z ostudzonym budyniem. Wymieszać z wiśniami do smaku.

Ubić bitą śmietanę za pomocą trzepaczek – na ciasto wyłożyć krem ​​budyniowy i posmarować bitą śmietaną. Udekoruj według gustu. Ja używam kawałków czekolady i pestek wiśni. Alternatywnie całość można posypać startą czekoladą lub kakao.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!