Burek Cygar jest tureckim daniem narodowym. Turcy jedzą go zarówno na śniadanie, kolację, jak i na lunch. Skąd wzięła się nazwa tej potrawy? Paszteciki mają kształt kojarzący się z kubańskimi cygarami. Te pyszne rurki są przygotowywane z tureckiego ciasta o unikalnej recepturze.
Teraz jednak poznasz odrobinę zmodyfikowany przepis – zamiast wyrabiania ciasta wykorzystamy placki tortilli. To bardzo szybki sposób na przygotowanie tego smacznego dania.
Placki tortilli podziel na trójkąty. Następnie ser zmieszaj z pieprzem i dodaj odrobinę soli. Dodaj żółtko i wymieszaj razem wszystkie składniki.
Nałóż ser na szerszy brzeg trójkąta i zwiń w rulonik, a następnie nasmaruj końcówkę białkiem i zroluj do końca.
Smaż na rozgrzanym tłuszczu, a gotowe ruloniki wykładaj na serwetkę, która wchłonie nadmiar oleju.