Kotlety warzywne nie zawierają mięsa, ich smak wzbogaca ser, czosnek i zioła. Koniecznie musisz ich spróbować!
Zetrzyj cukinię i ser na tarce o średniej wielkości oczkach, a cebulę na drobnych. Posiekaj koperek. Odciśnij cukinię, pozbywając się nadmiaru soku.
Połącz składniki, dodaj jajko i bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
Uformuj z przygotowanej masy placki i umieść na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego. Smaż na średnim ogniu.
Gdy kotlety będą już przyrumienione, przykryj je pokrywką i smaż jeszcze przez 1,5-2 minuty. Następnie odwróć je i przykryj ponownie. Smaż na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Ułóż gotowe placki na papierowych ręcznikach, aby pochłonęły nadmiar tłuszczu.