Cena cukru wzrosła o ponad 40 proc. Jak nie korzystać z niego podczas pieczenia, o to zapytaliśmy najbardziej profesjonalnego, cukiernika.
Choć ceny mniej więcej wszystkich surowców wzrosły w ciągu ostatniego roku, to obecnie cukier dosłownie bije rekordy.
Ponieważ zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a jesień i zima to zazwyczaj czas pieczenia, ten niezbędny element z pewnością będzie miał wpływ na budżet wielu rodzin. Zainteresowało nas zatem, czy i jak możemy obejść się bez cukru podczas pieczenia, gdzie możemy go trochę zmniejszyć lub czym możemy go zastąpić.
Zamiast bawić się przepisami i eksperymentować, polecam mniej pieczenia. Można np. piec w mniejszych foremkach. Można kupić pół formy, co wystarczy dla trzyosobowej rodziny. Jeśli zmniejszysz cukier w cieście, dokładnie odwrotnie niż chcesz. Nie spodoba ci się – ostrzega słynny cukiernik, przypominając, że nie chodzi tylko o smak. Krótkie ciasta z mniejszą ilością cukru nie będą się trzymać razem, ciasto Linz będzie się rozpadać.