Na Święta Wielkanocne kupuję zwykłe ciasto francuskie i w 15 minut przygotowuję deser, który przypadnie do gustu każdemu. Oto przepis:

Oto doskonały i wyjątkowo łatwy pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego, który zastąpi klasyczne wietrzniki. Jest przepyszny, błyskawicznie się go przygotowuje i fantastycznie smakuje, koniecznie warto go wypróbować.

Składniki:

  • opakowanie budyniu waniliowego
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 300 ml śmietanki do ubijania
  • 300 ml mleka

Opcjonalny:

  • Cynamon
  • Masło
  • Pokrojone jabłka
  • Cukier

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty za pomocą łopaty.

Smarujemy kawałki ciasta mlekiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.

Budyń ubijamy w zimnym mleku. Jeśli korzystamy z klasycznego budyniu, po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę również ubijamy i łączymy obie substancje.

Upieczone ciasto kroimy na pół. Krem nakładamy na połowę ciasta za pomocą woreczka cukierniczego, następnie układamy wierzch ciasta i gotowe! Jeśli chcesz dodać warstwę owoców, polecamy karmelizowane jabłko. Jabłka kroimy w kostkę.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone jabłka, cukier i cynamon. Wszystko dobrze mieszamy.

Gdy jabłka zmiękną, najpierw nakładamy warstwę jabłek na pokrojone w plastry ciasto francuskie.

Następnie nakładamy warstwę śmietanki i przykrywamy drugą częścią ciasta.

Możemy również wybrać wersję z bitą śmietaną z usztywniaczem i nutellą, zamiast owoców. Wszystkie trzy warianty deseru cieszą się dużym powodzeniem. Życzymy smacznego!

error: Content is protected !!