Szarlotka z kwaśną śmietaną – deser, który od wielu lat zachwyca smakiem

Oto babciny przepis na przepyszną szarlotkę.

Delikatne, kruche ciasto bardzo dobrze komponuje się ze smakiem prażonych, cynamonowych jabłek. Ciasto jest banalne w przygotowaniu, nic więc dziwnego, że wiele osób ma ochotę przygotowywać je codziennie.

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 2-3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1 cytryny
  • cukier do smaku

Przygotowanie

Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce. Duś je na małym ogniu z dodatkiem cukru aż staną się miękkie.  Podczas duszenia dodaj do jabłek sok z cytryny i kaszę mannę. W przypadku bułki tartej, zanim dodasz ją do jabłek, podpraż ją wcześniej na suchej patelni.

Przygotuj ciasto. Wymieszaj osobno suche i mokre składniki, a później połącz je razem. Uważaj przy tym, aby nie przesadzić z ilością śmietany. Jeśli dodasz jej zbyt dużo, ciasto będzie się rozpadać. Z tego powodu lepiej na początek wlać jej nieco mniej. Gdyby ciasto było zbyt gęste można zawsze dodać jej jeszcze trochę na sam koniec.

Uformuj kulkę z ciasta, podziel ją na 2 równe części. Zawiń je w folię i pozostaw w lodówce na przynajmniej 30 min.  Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Jedną częścią wyklej spód blachy, na wierzchu rozłóż jabłka. Drugą część ciasta rozmieść na jabłkach i zrób w niej dziurki widelcem.

Piecz szarlotkę w temperaturze 200 stopni. Będzie gotowa po około 45 min. Najlepiej smakuje posypana cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!