Ciasto w połączeniu z tym kremem smakuje obłędnie. Delikatne i smaczne połączenie.

Najpierw przygotuj krem. W misce połącz żółtka z cukrem waniliowym, dodaj cukier, kaszę mannę, wlej 200 ml mleka i ubij na gładką masę. Do garnka wlej 800 ml mleka, zagotuj i dodaj przygotowaną masę. Z powrotem połóż na kuchence i ugotuj gęsty krem. Wlej gorącą mieszankę do miski, przykryj folią spożywczą i pozwól jej ostygnąć.

Przejdź do przygotowania ciasta.  Mąkę wsyp do osobnej miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj, dodaj także kakao. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Osobno ubij żółtka z cukrem. Następnie dodaj do nich letnią wodę i przygotowaną wcześniej suchą mieszankę mąki. Delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami.

Formę o wymiarach 20 x 36 cm posmaruj olejem lub masłem, posyp mąką i wlej do niej ciasto. Rozprowadź równomiernie, postukaj blachą w stół, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z ciasta. Piecz w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut. Ostudź.

W międzyczasie ubij schłodzony krem z miękkim masłem. Następnie równomiernie nałóż krem ​​na upieczony biszkopt.  Na koniec przygotuj polewę. Czekoladę mleczną połam, rozpuść w gorącej śmietanie i ubij, aż oba składniki dobrze się połączą. Całą powierzchnię kremu polej i pozostaw do zestalenia w lodówce.

Następnie możesz udekorować deser startą czekoladą i listkami mięty. Wszystko gotowe. Życzę smacznego!

Czytaj dalej

error: Content is protected !!