Ciasto Wiatraczek, które zdobywa uznanie na każdej uroczystości rodzinnej.

Ten pyszny deser jest przygotowywany z ciasta przeciętego na pół, przekładany pysznym kremem. Łatwe przygotowanie i luksusowy smak!

Składniki:

Do kremu:

  • 2 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 500 ml mleka

Na drodze:

  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • 80 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 160 g masła
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

Jajka rozbijamy do garnka z cukrem. Ubij razem z mąką kukurydzianą. Teraz wlej mleko do garnka i ugotuj gęstą śmietanę na średnim ogniu.

Następnie wlej śmietankę do miski, przykryj folią spożywczą i ostudź.  W międzyczasie do garnka wlej wodę z mlekiem, dodaj masło i sól i pozwól mu się rozpuścić na kuchence, delikatnie mieszając. Gdy masło się rozpuści, wymieszaj przesianą mąkę. Ciasto gotujemy ciągle mieszając przez około 1-2 minuty. Pozwól, aby ciasto trochę ostygło i wyrabiaj jajka jedno po drugim.

Bierzemy dwie foremki o średnicy 20 cm, wykładamy papierem do pieczenia i do każdej wlewamy połowę ciasta.  Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200°C.  W międzyczasie ubij zmiękczone masło na piankę wraz z cukrem waniliowym. Stopniowo ubijaj schłodzoną śmietankę.

Teraz po prostu zestawiamy deser w następujący sposób. Włóż jeden krążek upieczonego ciasta do foremki, pokryj kremem i przykryj drugim krążkiem. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby krem ​​stwardniał. Na koniec posyp przesianym cukrem pudrem i możemy podawać.

error: Content is protected !!