Ciasto „Trzy Szklanki” – Prosty i szybki w wykonaniu deser, którym oczarujesz każdego miłośnika słodkości.

Genialne ciasto, które smakuje wyśmienicie i wygląda tak pięknie, że możesz z powodzeniem podać je na każdym rodzinnym lub towarzyskim spotkaniu. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 szklanka cukru
  • 350 g kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, wymieszaj trzepaczką jajko z cukrem i solą. Następnie, nie przerywając mieszania, dodaj kefir wymieszany z sodą.

2. Teraz, dodaj przesianą mąkę i kakao. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

3. Formę wyłóż papierem do pieczenia, dobrze wysmaruj masłem i wlej do niej ciasto.

4. Piecz ciasto w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 30-35 minut.

5. W tym czasie, przygotuj krem: Ubij śmietanę z cukrem pudrem na gęstą, gładką i puszystą masę.

6. Z gotowego, upieczonego i wystudzonego ciasta, odetnij boki i wierzch. Pozostałe, przekrój wszerz na dwie części.

7. Na dolną część ciasta, nałóż porcję kremu i rozsmaruj równomiernie. Potem przykryj górną częścią i rozprowadź pozostały krem na całą powierzchnię ciasta, również po bokach.

8. Z odciętych wcześniej i pokruszonych kawałków ciasta, wykonaj posypkę – jako element dekoracji. Smacznego!

 

error: Content is protected !!