1. W wygodnej misce, wymieszaj trzepaczką jajko z cukrem i solą. Następnie, nie przerywając mieszania, dodaj kefir wymieszany z sodą.
2. Teraz, dodaj przesianą mąkę i kakao. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
3. Formę wyłóż papierem do pieczenia, dobrze wysmaruj masłem i wlej do niej ciasto.
4. Piecz ciasto w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 30-35 minut.
5. W tym czasie, przygotuj krem: Ubij śmietanę z cukrem pudrem na gęstą, gładką i puszystą masę.
6. Z gotowego, upieczonego i wystudzonego ciasta, odetnij boki i wierzch. Pozostałe, przekrój wszerz na dwie części.
7. Na dolną część ciasta, nałóż porcję kremu i rozsmaruj równomiernie. Potem przykryj górną częścią i rozprowadź pozostały krem na całą powierzchnię ciasta, również po bokach.
8. Z odciętych wcześniej i pokruszonych kawałków ciasta, wykonaj posypkę – jako element dekoracji. Smacznego!