Cienkie ciasto twarogowo-śliwkowe z kruszonką. Rozpływa się w ustach.

Proste, sprawdzone i szybkie połączenie jesiennych śliwek i ciasta francuskiego. Na cieście ułożymy warstwę sera, która nada ciastu wspaniałego smaku. Posyp bułką tartą, aby uzyskać chrupiącą warstwę.

Składniki

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 250 g twarogu pokrojonego w kostkę (mogą być 2 twarogi, to zależy od każdego z nas)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • śliwki według wielkości i potrzeb

Kruszonka:

  • 250 g grubej kaszy manny
  • 150 g cukru pudru
  • 80 g masła

Przygotowanie

Rozwiń ciasto francuskie i wraz z papierem, w który jest zawinięte, rozłóż je na klasycznej, większej blasze do pieczenia.

Twarożek ubić z cukrem i żółtkiem i rozsmarować na arkuszu ciasta francuskiego. Umyj śliwki, pokrój je na pół i ułóż na twarogu, aby można je było pokroić w kostkę. Z kaszy manny, cukru i masła robimy okruchy, którymi posypujemy ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 35 minut, aż miękisz i brzegi ciasta będą różowe.

error: Content is protected !!