Ciasto piernikowe z jabłkami i mascarpone. Każdy się zajadał i prosił o dokładkę.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 80 g granulowanego cukru
  • 50 g oleju
  • 100 g mąki zwykłej
  • 0,5 proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej

Nadzienie:

  • 3 jabłka
  • pół łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Krem:

  • 3 łyżki mascarpone
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • cukier puder do smaku
  • pół łyżeczki soku z cytryny

Proces przygotowania

Najpierw oddzielamy żółtka od białek. W misce ubić żółtka z cukrem, aż będą miękkie. W drugiej misce ubijaj białka, aż powstanie sztywna piana. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę piernikową. Do żółtek wlać olej i stopniowo dodawać suchą mieszankę. Na koniec ostrożnie mieszamy ubite białka z ciastem i wyrabiamy gładkie ciasto.

Ciasto wlać do natłuszczonej i wypełnionej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 30 minut. Sprawdź ciasto patyczkiem. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, którą wrzucamy do rondelka. Posypać przyprawą do piernika i cukrem. Podgrzewaj powoli przez około 7 minut. Całkowicie ostudź.

W misce ubij mascarpone, śmietanę, cukier i sok z cytryny na puszystą śmietanę. Pozostawić do ostygnięcia w lodówce.Gotowe ciasto należy całkowicie ostudzić. Następnie nacinamy korpus na górze i lekko go wydrążamy.
Napełnij ciasto jabłkami, posmaruj warstwą kremu mascarpone i posyp kruszonym miąższem.
Pozostawić do ostygnięcia w lodówce. Smacznego!

error: Content is protected !!