„Napoleon” – pyszne ciasto z patelni. Nigdy nie jadłam lepszego. Zdradzamy sekretny przepis

To ciasto przygotowywane na patelni jest niezwykłe łatwe do zrobienia, a efekty zaskoczą każdego!

Delikatna konsystencja i wspaniały smak sprawią, iż będziesz do niego wracać częściej, a każdy, kto spróbuje tzw. Napoleona, pogratuluje Ci wybitnych umiejętności kulinarnych.

Składniki, który potrzebne będą do wykonania tego idealnego deseru:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 sztuki jajek kurzych

Produkty potrzebne do wykonania kremu:

  • 1 l mleka
  • 3 sztuki jajek kurzych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Na samym początku należy ubić jajka z cukrem. Do gotowej konsystencji dodajemy miękkie masło, sól, sodę, a także 2,5 szklanki mąki. Powstałe ciasto zagniatamy, po czym odstawiamy je na bok na około 15-20 minut.

Nie marnujemy tego czasu i w trakcie tych 20 minut zabieramy się za przygotowanie kremu.

Na wstępie dobrze ucieramy jajka z cukrem. Do tego dodajemy mąkę. Całość mieszamy i zalewamy zimnym mlekiem.

Mieszaninę wstawiamy na mały ogień i doprowadzamy do wrzenia, całość ciągle mieszając, najlepiej za pomocą trzepaczki (aby uniknąć grudek i po to, aby krem się nie przypalił). Kiedy rem zacznie wrzeć, należy usunąć go z ognia i odstawić na bok.

Teraz znowu zabieramy się za ciasto.

Wałkujemy je na kształt kiełbaski i dzielimy na 14 kawałków. Każdy z nich wałkujemy w przybliżeniu na wielkość patelni, tak, aby cały dół naczynia pokrywało ciasto.

Każdy powstały kawałek należy piec na rozgrzanej, suchej patelni, na średnim ogniu. Pamiętaj, aby ciągle pilnować ciasta, ponieważ piecze się ono w bardzo szybkim tempie!

Każdą, gotową warstwę ciasta, posmaruj wcześniej przygotowanym kremem. Orzechy rozkrusz w blenderze i posyp nimi ciasto (wedle uznania).

Życzymy smacznego!

error: Content is protected !!