Nie tylko na karnawał: oto ciasto z kwaśnej śmietany tak pyszne, że to najlepsze chruściki na świecie – gwarantowane.

Nasza rodzina podczas karnawału nie wyobraża sobie bez chruścików.

Kilka przepisów wypróbowałam, lecz do tego od mojej mamy, wielbicielki kwaśnej śmietany, stale powracam. Ich puszystość i miękkość są wyjątkowe, a konkurencji nie znajdują. Twoje domowe próby też mogą okazać się sukcesem. Sprawdź sam! 🙂

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 70 g margaryny,
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżeczki rumu,
  • szczypta soli,
  • skórka z cytryny,
  • olej do smażenia.

Do posypania:

  • cukier puder.

Instrukcje:

Zacznij od przygotowania jednej dużej miski. W niej połącz wszystkie składniki ciasta. Na stolnicy posypanej lekko mąką rozłóż ciasto. Należy je dobrze zagnieść, by było jednolite, gładkie i elastyczne.

Ciasto rozwałkuj, a następnie pokrój na prostokąty. W każdym z nich na środku zrób dziurki. Przekręć jeden koniec przez dziurkę, tworząc łuk.

Na patelni przygotuj olej do smażenia. Smaż chruściki, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu wyjmij i osusz na papierowym ręczniku. Teraz możesz się cieszyć smakiem. Smacznego! 🙂

error: Content is protected !!