Jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi – wykorzystaj wodę mineralną. Oto wskazówki jak zrobić najlepsze

Wiele osób nie zabiera się za samodzielne przygotowywanie pierogów.

Rozumiem, często ciasto wychodzi nam nie takie jakie być powinno. Albo jest zbyt klejące i pierogi nie wyglądają ładnie, albo jest zbyt mało klejące i w trakcie gotowania wypływa z nich farsz… Co zrobić? Skorzystać z przepisu na pierogi idealne!

Czego potrzebujesz?

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania

W dużej, głębokiej misce wymieszaj jajko, wodę gazowaną, sól, cukier oraz olej. Po połączeniu się składników zacznij dodawać mąkę. Na początku wyrabiaj ciasto w misce, a w momencie gdy zacznie gładko od niej odchodzić i mniej lepić się do palców przełóż je na stół bądź stolnicę posypaną mąką.

Przez około 6-8 minut ugniataj ciasto (idealne będzie w momencie gdy będzie jednocześnie sprężyste, klejące do samego siebie, ale nie oblepiające dłoni)…

error: Content is protected !!