Doskonałe plasterki marchwi. Smak mile zaskoczył mnie i gości

Czy lubisz ciasto marchewkowe?

Warzywa w cieście mogą zabrzmieć dziwnie, ale już kilka razy przekonaliśmy się, że to wcale nie jest szalony pomysł. Jeśli nie chcesz piec całego ciasta, spróbuj ugotować marchewkowe plastry z mąki pełnoziarnistej i wiórków kokosowych.

Składniki:

Ciasto:

  • 400-500 g marchwi
  • 6 jajek
  • 300 g granulowanego cukru
  • 10 łyżek oleju
  • 10 łyżek gorącej wody
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny (lub soku)
  • 300 g mąki półgrubej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g kokosa
  • 2 proszki do pieczenia

Krem:

  • 350-400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • mielony cynamon

Aby usunąć i zrzucić formularz:

  • tłuszcz
  • gruba mąka

Przygotowanie:

Dużą blachę wcześniej wysmarować masłem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Drobno zetrzyj marchewkę. Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z drugą połową cukru na puszystą masę. Do piany z żółtek dodaj olej, wodę i inne składniki, a na koniec ostrożnie ubij śnieg w cieście.

Ułożyć ciasto na przygotowanej blasze i piec w temperaturze 180°C. Krem: Z mleka, cukru i proszku budyniowego zrobić budyń zgodnie z instrukcją i dosłodzić do smaku. Dodaj cynamon i wymieszaj łyżkę masła z gorącym budyniem. Po ostygnięciu ubić jeszcze trochę kwaśnej śmietany. Krem wyłożyć na schłodzone ciasto.

Krem można udekorować i posłodzić do smaku.

error: Content is protected !!