Pyszne ciasto kremowe w 15 minut: Prosty i szybki przepis, który przebija nawet krem.
Słynne ciasto, które rozpływa się w ustach! Praktyczne przepisy na soczyste i niezwykle smaczne kremowe desery z owocami.
Te desery to uczta dla oczu i prawdziwa uczta dla podniebienia. Niesamowite przepisy na pyszne desery owocowe.
Na deser truskawkowo-brzoskwiniowy potrzebujemy:
Ciasto:
- 3 jajka
- 90 g cukru kryształu (6 łyżek)
- 8 g cukru waniliowego (2 łyżeczki)
- szczypta soli
- 100 g mąki zwykłej (2/3 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka cytrynowa
- 1 łyżka soku z cytryny
- 15 g ciepłej wody (1 łyżka stołowa)
Nadzienie:
- 9 g żelatyny (3 łyżeczki)
- 60 g zimnej wody (4 łyżki)
- 400 g serka śmietankowego (1+3/4 szklanki)
- 200 g białej czekolady (1,3 szklanki)
- 200 g śmietanki do ubijania (1 szklanka)
- 400 g truskawek (2,5 szklanki)
- 400 g brzoskwiń z puszki (2,5 szklanki)
Przygotowanie:
Jajka rozbij do głębokiej miski. Posypać cukrem i cukrem waniliowym. Dodać sól i ubić mikserem.
Do powstałej masy przesiać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszaj trzepaczką. Zetrzyj skórkę z cytryny. Dodaj sok z cytryny i ciepłą wodę. Dobrze wymieszaj. Ciasto wylać do formy (28 x 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyjąć je z formy i zdjąć papier. Następnie przekrój ciasto poziomo na pół. Truskawki i brzoskwinie pokroić na małe kawałki. Serek śmietankowy ubić w misce mikserem.
W małej misce zalej żelatynę wodą i mieszaj, aż się rozpuści. Do osobnej miski dodać posiekaną czekoladę i wymieszać ze śmietaną. Podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Roztopioną czekoladę wlać do miski z serkiem śmietankowym i ubić.
Wlać rozpuszczoną żelatynę i ponownie ubić. Dodajemy pokrojone owoce i mieszamy. Na płaty ciasta w formie rozprowadzamy krem. Rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta. Włóż deser do lodówki na 4 godziny. Po upływie czasu posypać cukrem pudrem i podawać.
Ciasto owocowe
Ciasto:
- 6 jaj
- 180 g cukru kryształu (3/4 szklanki + 2 łyżki)
- 8 g cukru waniliowego (2 łyżeczki)
- szczypta soli
- 260 g mąki zwykłej (1,5 szklanki + 1 łyżka stołowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka cytrynowa
Krem:
- 600 g serka śmietankowego (2,5 szklanki)
- 300 g śmietany do ubijania
- 80 g cukru pudru (3/4 szklanki)
- 250 g mascarpone (1 szklanka + 1 łyżka)
- 400 g truskawek (2,5 szklanki)
- 200 g malin
- 300 g wiśni z puszki
- 200 g konserwowych mandarynek
- 300 g brzoskwiń z puszki
Przygotowanie:
Jajka rozbij do głębokiej miski. Posypać cukrem i cukrem waniliowym. Dodać sól i ubić mikserem. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać w częściach i delikatnie wymieszać. Drobno zetrzyj skórkę z cytryny i wymieszaj. Ciasto wylać do formy (28 x 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wymieszaj ciasto patyczkiem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia i wyjąć z formy. Ciasto podzielić poziomo na dwie części, z jednej odciąć jedną trzecią i odłożyć na bok, resztę pokroić w kostkę. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wlać śmietanę i dodać cukier puder. Dodać serek śmietankowy i mascarpone. Ubij śmietanę mikserem. Na ciasto w formie wyłóż krem i ułóż owoce. Następnie układamy wykrojone ciasto i smarujemy warstwą kremu. Powtórzymy cały proces. Przykryj wierzch deseru folią i włóż do lodówki na 4 godziny. Po wyjęciu z lodówki boki deseru smarujemy kremem i posypujemy pokruszonym kawałkiem ciasta.
Ciasto owocowe z żelatyną
Ciasto:
- 3 jajka
- 90 g cukru kryształu (6 łyżek)
- szczypta soli
- 90 g mąki zwykłej (1/2 szklanki + 1 łyżka stołowa)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka cytrynowa
- 15 g wrzącej wody (1 łyżka stołowa)
Krem:
- 300 g wiśni (2 szklanki)
- 500 g truskawek (3 szklanki)
- 60 g cukru kryształu (4 łyżki)
- 200 g wody (4/5 szklanki)
- 18 g żelatyny (6 łyżeczek)
- 120 g wody (1/2 szklanki)
- 600 g kwaśnej śmietany (2,5 szklanki)
- 200 g śmietanki do ubijania (1 szklanka)
- 100 g cukru pudru (5/6 szklanki)
Galaretka:
- 6 g żelatyny (2 łyżeczki)
- 20 g wody (2 łyżki)
- sok wiśniowy
Przygotowanie:
Do miski dodaj jajka i sól. Dodać cukier i ubić mikserem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać trzepaczką. Do mieszanki zetrzeć skórkę z cytryny i zalać wrzącą wodą. Dobrze wymieszaj. Ciasto wylać do formy (28 x 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 180°C. Na patelnię dodaj wiśnie i cukier. Podgrzewaj na patelni, aż cukier się rozpuści.
Zalać wodą, chwilę zagotować i przecedzić przez sitko do miski. Truskawki pokroić na małe kawałki i włożyć do miski. Do miski z truskawkami dodajemy wiśnie. Wyjmij schłodzone ciasto z formy. W osobnej misce wymieszaj żelatynę z wodą i odstaw na 5 minut. Do miski ze śmietaną wlać śmietanę. Dodać cukier puder i ubić mikserem.
Wlać roztopioną żelatynę i ubić. Kremówkę wlać do miski z owocami i lekko wymieszać. Nałóż krem na ciasto w formie. Włożyć do lodówki na 30 minut. Żelatynę wymieszać z wodą, odstawić na 5 minut i wlać do miski z sokiem wiśniowym. Sokiem polej deser i odstaw do lodówki na 4 godziny. Możemy podawać.