Ciasto Gerbota – Węgierska tradycja, która smakiem zaskoczy dosłownie każdego.

Tradycyjne, węgierskie ciasto, które dzięki wyjątkowemu połączeniu składników smakuje obłędnie. Każdy gość i domownik znajdzie w nim coś co lubi najbardziej, a apetycznie i pięknie wyglądający wypiek idealnie prezentuje się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas każdej uroczystości.

Wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z łatwo dostępnych i tanich produktów z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej zapracowanym Paniom domu. Obok tego ciasta, nie można przejść obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 g słodkiej śmietany 30%
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 500 g słodkiego dżemu morelowego
  • 400 g orzechów włoskich
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W małym garnku roztop masło, a następnie wystudź. Pokruszone drożdże wymieszaj z cukrem pudrem i dodaj 3/4 roztopionego wcześniej masła.

2. Do przygotowanej masy, dodaj jajka i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Stopniowo dodawaj 3/4 przesianej mąki, a potem śmietanę, skórkę cytrynową oraz szczyptę soli.

3. Gdy masa zgęstnieje, zacznij ugniatać ciasto dłońmi, dodając resztę mąki. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrośnięcia.

4. Po tym czasie, wyjmij ciasto z miski i podziel je na 4 równe części. Każdą część, rozwałkuj na kształt i wielkość blaszki w której ciasto będzie pieczone.

5. Teraz, na wysmarowaną masłem lub przykrytą papierem do pieczenia blaszkę, układaj naprzemiennie ciasto, dżem i orzechy do wyczerpania składników.

6. Ostatnią warstwą będzie ciasto, które ponakłuwaj widelcem na całej jego powierzchni. Odstaw je, aby odpoczęło na ok. 30 minut.

7. Piecz ciasto w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30-40 minut.

8. W tym czasie, przygotuj polewę: Do roztopionego wcześniej masła, dodaj rozdrobnioną czekoladę i podgrzewaj kilka minut, aż całkowicie się rozpuści.

9. Gotowe i wystudzone ciasto, udekoruj przygotowaną polewą i podziel na porcje. Smacznego!

error: Content is protected !!