Ciasto Gerbota – Węgierska tradycja, która smakiem zaskoczy dosłownie każdego.
Tradycyjne, węgierskie ciasto, które dzięki wyjątkowemu połączeniu składników smakuje obłędnie. Każdy gość i domownik znajdzie w nim coś co lubi najbardziej, a apetycznie i pięknie wyglądający wypiek idealnie prezentuje się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas każdej uroczystości.
Wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z łatwo dostępnych i tanich produktów z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej zapracowanym Paniom domu. Obok tego ciasta, nie można przejść obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 g słodkiej śmietany 30%
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 500 g słodkiego dżemu morelowego
- 400 g orzechów włoskich
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1. W małym garnku roztop masło, a następnie wystudź. Pokruszone drożdże wymieszaj z cukrem pudrem i dodaj 3/4 roztopionego wcześniej masła.
2. Do przygotowanej masy, dodaj jajka i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Stopniowo dodawaj 3/4 przesianej mąki, a potem śmietanę, skórkę cytrynową oraz szczyptę soli.
3. Gdy masa zgęstnieje, zacznij ugniatać ciasto dłońmi, dodając resztę mąki. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrośnięcia.
4. Po tym czasie, wyjmij ciasto z miski i podziel je na 4 równe części. Każdą część, rozwałkuj na kształt i wielkość blaszki w której ciasto będzie pieczone.
5. Teraz, na wysmarowaną masłem lub przykrytą papierem do pieczenia blaszkę, układaj naprzemiennie ciasto, dżem i orzechy do wyczerpania składników.
6. Ostatnią warstwą będzie ciasto, które ponakłuwaj widelcem na całej jego powierzchni. Odstaw je, aby odpoczęło na ok. 30 minut.
7. Piecz ciasto w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30-40 minut.
8. W tym czasie, przygotuj polewę: Do roztopionego wcześniej masła, dodaj rozdrobnioną czekoladę i podgrzewaj kilka minut, aż całkowicie się rozpuści.
9. Gotowe i wystudzone ciasto, udekoruj przygotowaną polewą i podziel na porcje. Smacznego!