Odpowiednia ilość składników, odpowiednie proporcje, wszystko trzeba odpowiednio wyrobić i odstawić na dłuższy bądź krótszy czas, aby ciasto idealnie wyrosło. Niby ciasto drożdżowe jest łatwe do zrobienia, ale z drugiej strony nietrudno je zepsuć i dlatego nie każdy podejmuje się wyzwania.
Aby przygotować nasze ciasto przesiewamy 700- 750 g mąki przez sito. Musimy roztopić margarynę do formy płynnej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
Następnie mieszamy wszystkie płynne składniki, dodajemy do nich cukier oraz sól i musimy wymieszać do jednolitej konsystencji. Cały czas mieszając, dodajemy małymi porcjami mąkę.
Gdy mamy połączone wszystkie składniki, ciasto musimy porządnie zagnieść. Prawie gotowe, teraz pozostaje nam przełożyć wszystko do foliowej torebki i włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Możemy zrobić z niego ulubione drożdżowe bułeczki, pyszny placek z kruszonką, lub na co tylko mamy ochotę. Prawda, że proste? A co ciekawe, tak przygotowane ciasto, możemy przechowywać w lodówce aż do 7 dni.