Nie robię już schabowych – ekspresowy przepis na mięsne kotlety waflowe. Zapomnisz o innych przepisach.

Ciastka waflowe to znakomity zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. 

Tej propozycji bez wątpienia nie może zabraknąć w Twoich ekspresowych przepisach. To danie idealnie sprawdzi się wśród wszystkich osób ceniących błyskawiczne i proste rozwiązania. Dzięki niemu zaoszczędzisz czas poświęcony na gotowanie.

Wafle zazwyczaj wykorzystywane są w słodkich deserach i lodach. Jednak ich połączenie z mielonym mięso smakuje równie dobrze, tworząc niebanalną kompozycję.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciastek waflowych
  • 0,5 kg mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 3 jaja
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • 60 ml mleka
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka wędzona, czosnek granulowany

Przygotowanie:

Cebulę należy zetrzeć na tarce, pokroić w bardzo drobną kostkę lub zemleć przy pomocy blendera. Następnie umieścić w misie mięso, cebulę, 1 jajko oraz przyprawy. Dokładnie ze sobą połączyć, aby osiągnąć jednolitą masę.

Na waflach rozłożyć cienką, równomierną warstwą mięsa. Przykryć kolejnym waflem i lekko docisnąć. Jeśli dysponujemy czasem możemy przykryć powstałą kanapkę deską kuchenną i pozostawić na 15 minut.

Następnie pokroić wafle na 6 trójkątnych kawałków. Podobnie postąpić z kolejnymi porcjami.

W miseczce roztrzepać pozostałe jajka, mleko i odrobinę przypraw. Na patelni z rozgrzanym olejem umieścić wafle pokryte uprzednio masą jajeczną.

Smażyć na niewielkim ogniu na złocisty kolor.

error: Content is protected !!