Krem twarogowy na warstwie pokruszonych ciasteczek kakaowych pokryty jest cienką warstwą czekolady. Przepięknie pachnie prawdziwą wanilią, a kiedy udekorujemy go świeżymi owocami, wygląda nie do opisania.
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wyskrob ziarenka. Dobrze wymieszaj twarożek o temperaturze pokojowej, cukier i nasiona z laski wanilii. Odciśnij spęcznioną żelatynę i rozpuść ją w 2 łyżkach gorącej wody. Do serka twarogowego wlewamy cienką strużkę żelatyny cały czas mieszając.
Śmietanę ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z twarogiem. Ciasteczka pokruszyć i ułożyć na dnie pucharków. (Miałem ciasteczka kakaowe z orzechami laskowymi, zwilżone likierem orzechowym). Krem twarogowy wyłóż na biszkopty i włóż foremki do lodówki, żeby stwardniało.
Śmietankę podgrzać (ewentualnie w kuchence mikrofalowej), dodać połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać na gładką masę i chwilę ostudzić. Polewą czekoladową posmaruj krem twarogowy w pucharkach i udekoruj je.