Łatwy i szybki deser w filiżance – Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Pyszny deser w kubeczkach.

Krem twarogowy na warstwie pokruszonych ciasteczek kakaowych pokryty jest cienką warstwą czekolady. Przepięknie pachnie prawdziwą wanilią, a kiedy udekorujemy go świeżymi owocami, wygląda nie do opisania.

Składniki

Serek:

  • 250 g miękkiego twarogu
  • 50 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 2 plasterki żelatyny
  • 250 ml śmietanki do ubijania

Posypka czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g śmietany do ubijania

Proces przygotowania

Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wyskrob ziarenka. Dobrze wymieszaj twarożek o temperaturze pokojowej, cukier i nasiona z laski wanilii. Odciśnij spęcznioną żelatynę i rozpuść ją w 2 łyżkach gorącej wody. Do serka twarogowego wlewamy cienką strużkę żelatyny cały czas mieszając.

Śmietanę ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z twarogiem. Ciasteczka pokruszyć i ułożyć na dnie pucharków. (Miałem ciasteczka kakaowe z orzechami laskowymi, zwilżone likierem orzechowym). Krem twarogowy wyłóż na biszkopty i włóż foremki do lodówki, żeby stwardniało.

Śmietankę podgrzać (ewentualnie w kuchence mikrofalowej), dodać połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać na gładką masę i chwilę ostudzić. Polewą czekoladową posmaruj krem ​​twarogowy w pucharkach i udekoruj je.

error: Content is protected !!