Szybki i łatwy przepis: Ciasteczka bez mąki, które po prostu rozpływają się w ustach – Niezwykle kremowe i pyszne.

Doskonały przepis na niesamowicie kremowe i lekkie ciasteczka z ciasta, które jest miękkie i niesamowicie giętkie.

A najlepsze w przepisie jest to, że nie potrzeba mąki!

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • wanilina
  • 2 żółtka
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 300 g skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

Masło do ciastek wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej, aby zmiękło

Przełóż masło do miski i dodaj cukier puder. Dodajemy również wanilinę. Dobrze wymieszaj, aby masło i cukier dobrze się połączyły. Teraz do mieszanki włączamy również żółtka.

Gdy mieszanka jest jednolita, dodajemy również skrobię kukurydzianą. Wymieszać, wypracować jednolitą masę i na koniec dodać proszek do pieczenia. Ciasto przypomina krem, jest gładkie i miękkie.

Teraz dochodzimy do ostatniego kroku – formowania ciastek. Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Z ciasta wyciągamy kawałki i formujemy w dłoniach kulki, które lekko rozcieramy.

Alternatywą jest nałożenie ciasta na blachę do pieczenia za pomocą dwóch łyżeczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Najważniejszą rzeczą jest ustawienie pieczenia od góry. Następnie włóż blachę do pieczenia na dno piekarnika, włącz pieczenie od dołu i piecz przez kolejne 5-10 minut.

error: Content is protected !!