Jak zrobić przepyszne chrusty na wodzie mineralnej. Już dawno tak dobrych nie jadłam

Chrusty z wodą mineralną. Lekkie i kruche, a przede wszystkim proste.

Chrusty na wodzie mineralnej? Można! Co więcej – są proste w przygotowaniu i pyszne, a ich zapach jest niesamowity.

Co będzie potrzebne:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki wódki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (nie jest konieczne, ale ja dodaję).

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej do miski. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i całość dobrze wymieszaj.

Wyrobione ciasto przełóż na blat podsypany mąką. Przykryj je serwetką i zostaw na 10-15 minut. Potem ponownie je zagnieć.

Następnie rozwałkuj ciasto, tak by było grubości ok 1 mm. Jeżeli chcesz sobie ułatwić, to ciasto podziel na 5 części. Wałkując, uformuj kształt koła po czym, zwiń je w rulon.

Teraz weź ostry nóż i pokrój ciasto w rulonie pod kątem 45 stopni, na kawałki o szerokości 2 cm. (Ciasto w trakcie smażenia może się odwijać, więc mocniej dociśnij dolną krawędź każdego kawałka).

0,5 l oleju roślinnego mocno rozgrzej w garnku lub na głębokiej patelni. Włóż chrusty i smaż z obu stron na złoty kolor. W trakcie smażenia krawędzie chrustów lekko się otworzą i rozłożą się warstwami.

Po wyjęciu z oleju ułóż je na ręczniku papierowym, by obciekły z nadmiaru tłuszczu.

Możesz przygotować do nich syrop. Wymieszaj 1 szklankę cukru z 2/3 szklanki wody i 1 łyżeczką miodu, a następnie mieszając, gotuj na małym ogniu, aż zaczną robić się bąbelki.

Można także podać z samym cukrem pudrem lub posypane posiekanymi orzechami. Smacznego!

error: Content is protected !!