Chrusty na wodzie mineralnej? Można! Co więcej – są proste w przygotowaniu i pyszne, a ich zapach jest niesamowity.
Mąkę przesiej do miski. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i całość dobrze wymieszaj.
Następnie rozwałkuj ciasto, tak by było grubości ok 1 mm. Jeżeli chcesz sobie ułatwić, to ciasto podziel na 5 części. Wałkując, uformuj kształt koła po czym, zwiń je w rulon.
Teraz weź ostry nóż i pokrój ciasto w rulonie pod kątem 45 stopni, na kawałki o szerokości 2 cm. (Ciasto w trakcie smażenia może się odwijać, więc mocniej dociśnij dolną krawędź każdego kawałka).
0,5 l oleju roślinnego mocno rozgrzej w garnku lub na głębokiej patelni. Włóż chrusty i smaż z obu stron na złoty kolor. W trakcie smażenia krawędzie chrustów lekko się otworzą i rozłożą się warstwami.
Możesz przygotować do nich syrop. Wymieszaj 1 szklankę cukru z 2/3 szklanki wody i 1 łyżeczką miodu, a następnie mieszając, gotuj na małym ogniu, aż zaczną robić się bąbelki.