Przepis na każdą chorobę — nie zgadniesz co w nim jest

Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność i pozbyć się kaszlu lub zapalenia płuc, przygotuj ten skuteczny syrop.

Leczył naszych prapradziadków, sprawdza się i w obecnych czasach. Starsi pamiętają go z dzieciństwa, młodzi dopiero poznają jego drogocenne właściwości — przepis na syrop z cebuli.

Na co syrop z cebuli?

Syrop pomaga na grypę, kaszel i przeziębienie, działa przeciw duszącemu i napadowemu kaszlowi, leczy stany zapalne jamy ustnej, pomaga w stanach zapalnych oskrzeli i płuc oraz zwiększa ogólną odporność organizmu. Pamiętaj, że ilość imbiru powinna być dostosowana do wieku osoby, która ma pić syrop.

Co więcej, jeśli będą go piły dzieci, warto dodać mniej imbiru. Jeśli nie przepadasz za klasycznym syropem cebulowym, to mam ważną informację: cytryna i imbir zmniejszają intensywność smaku cebuli do tego stopnia, że dzieci go uwielbiają.

Składniki:

  • Dorodna cebula – 1 szt.
  • Korzeń imbiru – 3 cm
  • Cytryna – 1 szt.
  • Cukier lub miód – do smaku

Instrukcja:

Syrop na kaszel musi chwilę odstać i dojrzeć, ale pomijając ten czas, wykonuje się go bardzo szybko. Jak go przygotować?

Potrzebujesz cebuli, cytryny, imbiru i cukru. Najpierw trzeba obrać cebulę i pokroić ją na małe kawałki. Potem umyj cytrynę i pokrój ją na kosteczkę, bez obierania. Imbir z kolei trzeba obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Przygotuj pojemnik i ułóż warstwami cebulę, cytrynę i imbir, po każdej warstwie posypując łyżką cukru.

Kiedy skończysz, przykryj pojemnik folią i postaw go blisko źródła ciepła. Po 3 dniach odcedź syrop i wyrzuć resztę składników. Gotowy syrop trzeba przechowywać w lodówce.

Smacznego i na zdrowie!

error: Content is protected !!