Trzy razy w tygodniu – Oto przepis na niesamowicie pyszny chleb z patelni.

Czy chcesz ugotować chleb domowy bez używania piekarnika? Użyj patelni!

Nie musisz posiadać zaawansowanej kuchenki, aby zrobić doskonały, chrupiący i puszysty chleb w domowym zaciszu. Potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników i prostą patelnię. Jesteśmy pewni, że po spróbowaniu naszego przepisu, chleb kupowany w sklepie nie będzie już dla Ciebie opcją!

Składniki, które są potrzebne do stworzenia domowego chleba na patelni to:

  • woda – 330 mililitrów (w przypadku wyboru świeżych drożdży),
  • mąka – 500 gramów
  • suszone drożdże – 5 gramów (lub 15 gramów świeżych drożdży),
  • sól – 10 gramów
  • olej – trochę do smażenia.

Instrukcje przygotowania krok po kroku:

Zacznij od mieszania mąki i soli w misce.

Dodaj suche drożdże bezpośrednio do mąki. W przypadku świeżych drożdży, najpierw je rozdrobnij, rozpuść w ciepłej wodzie, a potem dodaj do miski.

Mieszaj składniki drewnianą łyżką, a następnie ręcznie wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i jednolite.

Podziel ciasto na dwie części i umieść je w osobnych miskach w ciepłym miejscu na 30 minut, aby mogły odpowiednio wyrosnąć.

Delikatnie natłuść patelnię olejem. Umieść pierwszą połowę ciasta bezpośrednio na patelni i smaż pod przykryciem na średnim ogniu przez 12-15 minut.

Następnie przewróć chleb na drugą stronę.

Kontynuuj smażenie pod przykryciem. Powtórz proces z drugą połową ciasta.

Twój chleb jest gotowy!

error: Content is protected !!