W moim domu, świeże i chrupiące pieczywo to podstawa, a kupione w sklepie zazwyczaj jest wątpliwej świeżości i jakości. Nie lubię wyrzucać jedzenia i tego samego uczę od najmłodszych lat swoje pociechy.
Najlepszym na to sposobem jest poświęcenie odrobiny swojego czasu i samodzielne upieczenie pysznego, domowego chleba. Upieczony według tego sprawdzonego przepisu, smakuje mi najbardziej posmarowany samym masłem… Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i ugnieć jednolite, gładkie ciasto (ilość mąki dostosuj do potrzeb, ciasto nie może kleić się do rąk). Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej olejem formy, co najmniej o połowę wyższa niż włożone do niej ciasto.
2. Przykryj formę z ciastem czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie, włóż cisto do lodówki na godzinę.
3. Piecz chleb w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 1 godzinę. Gotowe!