Chleb domowy – Według starej, sprawdzonej receptury z pyszną chrupiącą skórką.

Nie ma nic lepszego, jak świeże domowe wypieki. Tylko takie unoszą nieziemski zapach w całym domu i skutecznie zapraszają do stołu na śniadanie.

 

W moim domu, świeże i chrupiące pieczywo to podstawa, a kupione w sklepie zazwyczaj jest wątpliwej świeżości i jakości. Nie lubię wyrzucać jedzenia i tego samego uczę od najmłodszych lat swoje pociechy.

Najlepszym na to sposobem jest poświęcenie odrobiny swojego czasu i samodzielne upieczenie pysznego, domowego chleba. Upieczony według tego sprawdzonego przepisu, smakuje mi najbardziej posmarowany samym masłem… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 0,5 litra przegotowanej wody (ok.35-40°C)
  • 6-7 szklanek mąki
  • 1 jajko
  • 50 gr drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i ugnieć jednolite, gładkie ciasto (ilość mąki dostosuj do potrzeb, ciasto nie może kleić się do rąk). Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej olejem formy, co najmniej o połowę wyższa niż włożone do niej ciasto.

2. Przykryj formę z ciastem czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie, włóż cisto do lodówki na godzinę.

3. Piecz chleb w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 1 godzinę. Gotowe!

 

Upieczony chleb zostaw w formie przez ok. 5 minut, a następnie wyjmij go z formy i przykryj ściereczką do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

 

error: Content is protected !!