Bez pieczenia, pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu deser Cappucino – 15 min i gotowe.

Przygotuj w kilku prostych krokach pyszne ciasto o smaku cappuccino, bez pieczenia! Przekonaj się, jakie to szybkie i zachwyć domowników lub gości!

SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania okrągłych biszkoptów
  • 1 szklanka dosyć mocnej kawy
  • 2 serki homogenizowane
  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 125 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki żelatyny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie biszkopty dobrze namocz w kawie, a następnie ich jedno opakowanie (połowę) równomiernie rozłóż na dnie formy. Na parze ubij 1 jajko z żółtkami i z cukrem. Masło utrzyj jednolitą masę, a potem dodaj do niego ubite żółtka, gdy już przestygną.

Następnie do tak przygotowanej masy jajeczno-maślanej dodawaj powoli mleko w proszku na zmianę z serkami homogenizowanymi. Wlej żelatynę, którą wcześniej rozpuścisz we wrzątku i zamieszaj. Tak przygotowaną masę rozlej równomiernie na spodzie biszkoptowym. Na wierzchu ciasta wyłóż drugą połowę namoczonych biszkoptów. Wstaw do lodówki na kilka godzin – masa musi stężeć.

Ciasto możesz ozdobić polewą czekoladową i wtedy dać mu jeszcze chwilę, by wszystko dobrze zastygło. Życzymy smacznego!

error: Content is protected !!