Nie musisz gotować buraków. Podane na surowo wykazują o wiele więcej właściwości . Wypróbuj nasze przepisy.

Sałatka z burakami i jabłkami

Ta świeża, zdrowa sałatka jest polecana głównie osobom, które chcą schudnąć i dbają o zdrową dietę. Co więcej zawiera wiele witamin, a słodki smak buraków doskonale łączy się z lekko kwaśnym jabłkiem.

Składniki:

  • burak
  • 2 jabłka (średniej wielkości)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • zioła do doprawienia (bazylia, koperek i pietruszka)

Sposób przygotowania:

  1. Buraka obieramy, a jabłko obieramy lub zostawiamy w skórce (wedle uznania).
  2. Jabłko i buraka trzemy razem.
  3. Dodajemy miód, sok z cytryny i marynujemy przez 10 minut.
  4. Następnie dodajemy zioła, olej i trochę soli.

error: Content is protected !!