Nie musisz gotować buraków. Podane na surowo wykazują o wiele więcej właściwości . Wypróbuj nasze przepisy.

Niegotowany syrop z buraków

Składniki:

  • 3 litry przegotowanej, wystudzonej wody
  • 3 kg obranych buraków
  • 2,5 kg cukru
  • 4 cytryny (jeżeli nie są ekologiczne, warto umyć je wodą z octem)
  • 3 – 5 łyżek kwasku cytrynowego
  • 1/2 butelki aromatu waniliowego
  • 1 łyżka koncentratu

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyć cytryny, buraki pokroić i wszystko razem zmielić.
  2. Mieszankę włożyć do miski, następnie dokładnie wymieszać i odstawić na dobę (co jakiś czas mieszać).
  3. Po tym czasie masę odcedzić.
  4. Odcedzony sok wymieszać z cukrem, kwaskiem cytrynowym, koncentratem i aromatem waniliowym.
  5. Mieszankę mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru.
  6. Syrop przelać do wysterylizowanych butelek i przechowywać w chłodnym miejscu.
  7. Tak przechowywany syrop można dodać do letniej herbaty, lemoniady, bądź do ciasta (poza cudownym smakiem syrop nada pięknego koloru).

Należy jednak pamiętać, że buraki mogą obniżać ciśnienie krwi, tak więc osoby, które cierpią na niskie ciśnienie krwi powinny stosować te warzywa ze szczególną ostrożnością, najlepiej spożywając je w małych dawkach. 

error: Content is protected !!