Nie musisz gotować buraków. Podane na surowo wykazują o wiele więcej właściwości . Wypróbuj nasze przepisy.

Chyba każdy wie, jak zdrowym warzywem ogrodowym jest burak. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że buraki są najzdrowsze do spożycia bez obróbki cieplnej.

Nie musisz się martwić o smak surowych buraków; smakują one bowiem wyśmienicie. Aby przygotować przepyszny obiad, który przyniesie nam korzyści zdrowotne, wystarczy zaledwie kilka składników.

Właściwości zdrowotne surowych buraków:

  • wykazują działanie przeciwbólowe
  • wspierają organizm w zwalczaniu alergii oraz grzybicy
  • łagodzą bóle menstruacyjne
  • odkwaszają organizm
  • poprawiają kondycję kości i skóry
  • chronią organizm przed wolnymi rodnikami
  • zwalczają zmęczenie (również zmęczenie chroniczne)
  • wspomagają pracę wątroby
  • uelastyczniają skórę, zapobiegają powstawaniu zmarszczek
  • wykazują korzystne działanie na skórę, paznokcie i włosy
  • działają moczopędnie, wspomagają pracę nerek
  • wzmacniają serce i naczynia krwionośne
  • wspomagają pracę krwi
  • obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu
  • poprawiają wzrok
  • wspierają układ odpornościowy organizmu

error: Content is protected !!