Nigdy w życiu nie jadłam lepszej przekąski: Szybkie bułki bekonowo-serowe.

Doskonałe ciasto, które przygotowujesz z najlepszego zakwasu.

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 2,5 łyżki mleka
  • kostka drożdży
  • łyżeczka cukru

Nadzienie:

  • 200 g bekonu
  • 100 g suszonej szynki
  • 150 g żółtego sera w kostce

Przygotowanie:

Drożdże zmiażdżyć w letnim mleku, dodać cukier i trochę mąki, lekko wymieszać i pozwolić drożdżom dojść.

Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj gładkie ciasto posypane mąką. Pozostaw na około godzinę – Niech wyrośnie.

Zakwaszone ciasto dzielimy na 10 części.

Każdą część dzielimy na 3 mniejsze części.

Z każdego kawałka robię warkocze. Splatamy je na przemian z boczkiem w rulon.

Ułóż warkocze na blasze do pieczenia.

Posyp pokrojoną w kostkę szynką oraz tartym serem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C na złoty kolor przez około 10 minut.

Bułeczki są gotowe do spożycia.

Wszystko gotowe. Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!