Na zakwas:
Dodatkowo:
Do rozprowadzania i posypywania:
Składniki na zakwas dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem na 60 minut. Dodaj pozostałe składniki do zakwaszonej mieszanki i zagniataj twardsze ciasto, które będzie rosło przez około 90 minut. Bardzo pomaga mieszanie ciasta raz lub dwa razy podczas jego wyrastania.
Dobrze wyrośnięte ciasto zagniatamy i dzielimy na 16 części, z których formujemy małe kulki. Następnie delikatnie wciśnij każdy bochenek w posiekane migdały palcami w owalny kolczugę z cieńszym środkiem i grubymi krawędziami (jeden z nich jest mocniejszy, grubszy od drugiego).
Zaginamy słabszy brzeg nad środkiem do mocniejszego i dociskamy złożony środek palcami (dociskamy do siebie warstwy ciasta), aby szpilka się nie rozwinęła. (Wewnątrz ciasta nie ma posiekanych migdałów, na zewnątrz są w nich zawinięte, kawałki migdałów wciśnięte w ciasto.)