Bułki na zakwasie: Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Zapisz ten przepis.

Składniki:

Na zakwas:

  • 100 g letniej wody
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 130 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży

Dodatkowo:

  • 70-90 gramów wody
  • 2 łyżki rumu
  • 50 g cukru
  • 2 cukierki waniliowe (opakowanie 20 g)
  • pół równej łyżeczki soli
  • 80 g miękkiego masła
  • 340 g mąki pszennej
  • 80 g kandyzowanej żurawiny (rodzynki)
  • 50 g kandyzowanych owoców (np. wiśni)
  • 100 g kandyzowanej skórki z cytryny lub pomarańczy
  • 50 g drobno posiekanych migdałów

Do rozprowadzania i posypywania:

  • Masło topione
  • Cukier puder

Przygotowanie:

Składniki na zakwas dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem na 60 minut. Dodaj pozostałe składniki do zakwaszonej mieszanki i zagniataj twardsze ciasto, które będzie rosło przez około 90 minut. Bardzo pomaga mieszanie ciasta raz lub dwa razy podczas jego wyrastania.

Dobrze wyrośnięte ciasto zagniatamy i dzielimy na 16 części, z których formujemy małe kulki. Następnie delikatnie wciśnij każdy bochenek w posiekane migdały palcami w owalny kolczugę z cieńszym środkiem i grubymi krawędziami (jeden z nich jest mocniejszy, grubszy od drugiego).

Zaginamy słabszy brzeg nad środkiem do mocniejszego i dociskamy złożony środek palcami (dociskamy do siebie warstwy ciasta), aby szpilka się nie rozwinęła. (Wewnątrz ciasta nie ma posiekanych migdałów, na zewnątrz są w nich zawinięte, kawałki migdałów wciśnięte w ciasto.)

Pozostaw bułki na blasze do wyrośnięcia prawie dwukrotnie, posmaruj je masłem i piecz (200°C/około 17-20 minut). Jeszcze gorące posmarować ponownie roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem.

error: Content is protected !!