Ciasto ma różne kształty. Niektórzy smarują lawasz nadzieniem, a następnie zwija je w rulony i rozprowadza w okrągłej formie na kształt spirali. Ja dziś wybrałam najbardziej prostą wersję bułgarskiej Banitsy. Delikatna konsystencja i obłędny smak skradną serce nie jednego smakosza.
Wbij jajka do miski, dodaj do nich mleko, sól, pieprz oraz twaróg i dobrze wymieszaj do uzyskania gładkości.
Pokrój lawasz na kawałki w zależności od wielkości formy. Połóż jeden arkusz lawaszu na dnie wyłożonej papierem i posmarowanej masłem formy do pieczenia.
Wierzch posmaruj częścią nadzienia, przykryj kolejną warstwą lawaszu i ponownie posmaruj masłem. Powtarzaj warstwy, aż zabraknie arkuszy.
Obficie posmaruj ostatni arkusz kwaśną śmietaną. Możesz również użyć mleka lub kefiru.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz danie przez 35–45 minut.