Leniwy bułgarski przysmak skradł moje serce. Delikatna konsystencja i obłędny smak – koniecznie zapisz przepis.

Jeśli byłeś w Bułgarii być może miałaś okazję spróbować ich słynnego dania o nazwie „Banitsa”.  Składa się on z cienkich arkuszy lawaszu, pomiędzy którymi znajdują się różnego typu nadzienia.

Ciasto ma różne kształty. Niektórzy smarują lawasz nadzieniem, a następnie zwija je w rulony i rozprowadza w okrągłej formie na kształt spirali. Ja dziś wybrałam najbardziej prostą wersję bułgarskiej Banitsy. Delikatna konsystencja i obłędny smak skradną serce nie jednego smakosza.

Składniki:

  • 1-2 arkusze lawasz
  • 2 jajka
  • 200 g twarogu
  • 50 g masła
  • 70 ml mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz (czarny mielony) do smaku

Przygotowanie:

Wbij jajka do miski, dodaj do nich mleko, sól, pieprz oraz twaróg i dobrze wymieszaj do uzyskania gładkości.

Pokrój lawasz na kawałki w zależności od wielkości formy. Połóż jeden arkusz lawaszu na dnie wyłożonej papierem i posmarowanej masłem formy do pieczenia.

Wierzch posmaruj częścią nadzienia, przykryj kolejną warstwą lawaszu i ponownie posmaruj masłem.  Powtarzaj warstwy, aż zabraknie arkuszy.

Obficie posmaruj ostatni arkusz kwaśną śmietaną. Możesz również użyć mleka lub kefiru.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz danie przez 35–45 minut.


Smacznego!

error: Content is protected !!