Szybkie i chrupiące domowe bułeczki w 30 minut – Trik, dzięki któremu nie musisz czekać, aż ciasto zacznie fermentować.

Nie masz chleba w domu? Nie ma problemu, możesz zrobić te niesamowite bułki w 15 minut.

Składniki:

  • 1 kostka drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 600 ml wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 kg mąki pszennej

Przygotowanie:

Wypróbuj tę prostą sztuczkę piekarniczą, aby przyspieszyć proces fermentacji. Polega na tym, że drożdże nie są pozostawione do wzrostu w drożdżach, ale są mieszane z miodem. Najpierw mieszamy drożdże z miodem, aby całkowicie rozpuściły się w miodzie .

Dodaj wodę, sól i mieszaj ręcznie trzepaczką stopniowo dodawając mąkę. Wyrabiamy jednolite ciasto, które od razu podzielimy na mniejsze bochenki i ułożymy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawi do zimnego (wyłączonego) piekarnika, włączyć na 200 stopni i piec przez 25-30 minut. Możesz posypać dowolnymi przyprawami lub nasionami. Alternatywnie możesz zostawić bez niczego.

Bułki przechowujemy jak klasyczne wypieki. Życzymy smacznego!

error: Content is protected !!