Przepis na biszkopt – Nie jadłaś jeszcze tak dobrego.

Domowy, prosty biszkopt, który upiecze każdy, nawet początkująca gospodyni domowa. Łatwy w przygotowaniu, ale smaczny, rozpływający się w ustach, delikatny, o orzechowym posmaku.

CIASTO BISZKOPTOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek mąki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 200 g mleka skondensowanego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka sody

SKŁADNIKI NA KREM

  • 400 g mleka skondensowanego
  • 400 g masła

PRZYGOTOWANIE

W misce wymieszaj sodę i śmietanę. Następnie odstaw miskę w ciepłe miejsce na pół godziny.

Ubij jajka z cukrem. Następnie wymieszaj mieszaninę ze śmietaną z sodą, dodaj 200 g skondensowanego mleka i 100 g zmiękczonego masła. Po wymieszaniu ponownie ubij trzepaczką lub mikserem. Im bardziej jednorodna masa, tym lepiej.

Następnie dodaj mąkę, mieszając ciasto po dodaniu każdej łyżki mąki. Na koniec dodaj orzechy włoskie.

Ciasto podzielić na trzy porcje. Piec każdy w natłuszczonej i posypanej mąką formie przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Aby zrobić krem, wymieszaj puszkę skondensowanego mleka ze zmiękczonym masłem. Ubij wszystko mikserem, aby krem ​​​​stał się obszerny, przewiewny.

Posmaruj schłodzone ciasto kremem. Udekoruj je tak, jak chcesz i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby nasiąknął.

Ten przepis na pyszny biszkopt napewno Ci się przyda. Rozpieszczaj swoich gości deserami i zaskakuj ich kulinarnymi kreacjami. Dowiedz się więcej o domowych przepisach na wypieki w naszych artykułach.

error: Content is protected !!