Przepis, który prezentuję dzisiaj ja, to sprawdzony przepis mojej babci, który stosuję od wielu lat. Przygotowuję go zawsze z wielkim sentymentem i zawsze wspominam ten, który gościł na stole podczas wszystkich uroczystości rodzinnych u babci. Spróbuj i przekonaj się sama!
Umyte i oczyszczone mięso wieprzowe, pokrój w średnią kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor.
Kapustę poszatkuj, obraną i umytą marchew, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w piórka. Marchewkę i cebulę, dodaj do zarumienionego mięsa. Smaż warzywa do miękkości. Następnie, przełóż wszystko do dużego garnka.
Teraz dodaj do garnka wędzone żeberka, pokrojone na mniejsze kawałki. Dopraw solą, dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Po upływie ok. 5 minut, dodaj świeżą i kiszoną kapustę. Nie dolewaj wody, sok który puści kapusta powinien wystarczyć.
Gotuj bigos na małym ogniu przez 30 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie, zaparz wrzącą wodą suszone śliwki. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
Po upływie 30 minut, dodaj śliwki, kolendrę i liść laurowy. Dopraw do smaku pieprzem.