Ciasto:
Farsz:
Na wierzch:
Drożdże i cukier wymieszaj z mlekiem, dodaj jajka, roztopione masło, a na końcu mąkę i sól. Ugniataj na jednolitą masę.
Ciasto przełóż do miski, przykryj i pozostawi do fermentacji na 40 minut.
Umyj, pokrój i ugotuj ziemniaki na nadzienie. Następnie odcedź, obierz i wymieszaj z innymi składnikami oprócz sera.
Wyjmij ciasto z miski i podziel na dwie połówki.
Rozwałkuj pierwszy arkusz i umieść go na wysmarowanej masłem misce. Ułóż farsz na talerzu ciasta, posyp serem i przykryj drugim arkuszem ciasta.
Połącz krawędzie ciasta. Zrób dziurę na środku ciasta kubkiem i zrób nacięcia – promienie rękami.
Posmaruj żółtkiem, posyp nasionami i natką pietruszki.
Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.